Beleid

Pedagogisch beleid

 

1.Wij respecteren de normen en waarden van ieder kind. Er zijn veel verschillen in gezinsvormen en opvoedstijlen, gezinnen met verschillende etnische en culturele achtergronden en gezinnen met verschillende welstandsniveaus. Een kind dat op de wereld komt, is een compleet mens(Korczak). Hiermee wordt bedoeld dat geen enkel kind meer of minder is. Het kind heeft een volledige persoonlijkheid. De overdracht van cultuur, normen en waarden bij ieder kind is verschillend, maar dit betekent niet dat we kinderen verschillend behandelen. Bij ons in de kinderopvang zijn alle kinderen gelijkwaardig en verdienen ons respect. Dit laten we voornamelijk zien met de kringgesprekken. Ieder kind mag iets vertellen en de anderen luisteren met respect.

 

  1. Ouders met een laag inkomen kunnen ook terecht bij ons kinderopvang.

Wij vinden het belangrijk dat gezinnen met een laag inkomen hun kinderen ook naar een kinderdagverblijf kunnen brengen, zodat de ouders actief een baan kunnen zoeken en eventueel fulltime kunnen werken. De kosten van ons kinderdagverblijf liggen daarom relatief lager dan andere kinderdagverblijven. De voorwaarde is wel dat ouders moeten aantonen dat ze geen werk hebben, onder het modaal inkomen verdienen of in de bijstand zitten. Dit is volgens ons wijkanalyse merendeels wel het geval. We zijn erachter gekomen dat schilderswijk een krachtwijk is. Dit houdt in dat er veel achterstand is in de wijk.  

3. Er wordt fruit en water aangeboden aan de kinderen

Er wordt in de middag, na de activiteiten een bekertje limonade/water aangeboden aan de kinderen met een stuk fruit. De keuze bestaat uit mandarijn, banaan, sinaasappel en appel.  Dit doen we omdat wij het erg belangrijk vinden dat de kinderen de juiste vitamines binnen krijgen.  Hier worden de ouders ook van op de hoogte gehouden. Zo weten zij ook dat hun kinderen gezond eten en goed onder controle gehouden worden.  Ook houden wij rekening met allergische kinderen, dit komt weleens voor. Voordat de kinderen worden ingeschreven vragen wij ook een allergie test. Zo weten wij ook wat de kinderen wel/niet mogen eten.  Veel kinderen hebben overgewicht in de wijk. Hier hebben we veel informatie over gekregen tijdens onze analyse. Het is belangrijk dat de kinderen gezonde voeding binnen krijgen bij ons.

  1. Er wordt gebruik gemaakt van speelmiddelen die sport en beweging stimuleren. Wij gaan er vanuit dat kinderen actief zijn. Wij willen dat kinderen spelen en leren, daarom heeft onze kinderopvang uitdagende speelmaterialen aan de kinderen te bieden, waarbij kinderen uit verschillende soorten materialen kunnen kiezen. Deze speelmaterialen zijn ook tegelijkertijd eenvoudige materialen waarmee kinderen zelf creatief mee aan de slag kunnen. Kinderen mogen zelf bepalen wat er met een bepaalde materiaal gespeeld kan worden Zo stimuleren wij ook de creativiteitsvermogen van onze kinderen. De mogelijke speeltoestellen/materialen zijn de glijbaan, zandbak, zachte ballen en fietsen etc. Het kind kan voldoende bewegen met de activiteiten die worden aangeboden. Dit ontwikkelt het grove motoriek.

 

  1. De ontwikkeling van ieder kind verloopt op eigen niveau. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen niveau (Korczak). Veel volwassenen hebben weinig geduld met een kind. Dit is meestal wanneer een kind zich langzamer ontwikkelt dan andere kinderen. De kinderen moeten de mogelijkheid kunnen krijgen om zich op eigen tempo, langzaam of snel, te ontwikkelen. Hier moeten opvoeders geduld mee hebben. Bij deze ontwikkeling spreken we van de persoonlijke competenties. De opvoeders stimuleren het kind met de persoonlijke competenties, wat een basisdoel is bij de Wet kinderopvang(2005). Wij zorgen ervoor dat wanneer de kinderen een activiteit of een educatieve oefening doen, we de kinderen kunnen volgen en stimuleren. Dit doen we om bij elk kind te kijken waar ze mee bezig zijn en wat ze nodig hebben. Dit kan tijdens het puzzelen zijn, het buitenspelen, het zelfstandig spelen of de gezelschapspelletjes.
  2. Wij zorgen ervoor dat de kinderen kunnen spelen en leren in een veilige omgeving.

Al onze materialen die wij gebruiken zijn gekeurd en getest voordat wij ze aan de kinderen geven. Veiligheid gaat voor alles en is voor ons een belangrijk doel. Er is altijd voldoende toezicht aanwezig en daarom kunnen wij ernaar streven dat er zo min mogelijk onnodige ongelukjes gebeuren. Wel is het zo dat kinderen risico’s moeten nemen. Daar was ook Janusz Korczak een voorstander van. Mocht een kind per ongeluk vallen, dan stimuleren wij het kind om dit zelf op te lossen (koud doekje ertegen aan, wat water drinken en etc). Ons kinderdagverblijf is goed beveiligd en wij houden in ons systeem bij welk kind door welke ouder wordt opgehaald. Het is dus niet mogelijk dat kinderen met vreemde mensen mee naar huis gaan. Hierdoor is ons kinderdagverblijf echt een veilige speel- en leeromgeving.

 

  1. Wij streven er naar om bepaalde beperkingen/ziektes vroeg op te sporen.

Tijdens de zelfstandige activiteiten observeren wij het kind, naast wat het kind nodig heeft, ook op beperkingen en ziektes van het kind. Dit is bij ons heel belangrijk, omdat we dit vroeg willen opsporen. De kinderen worden geobserveerd en als er iets is wat ons opvalt geven we dit in een bespreking ook door aan ouders. Dit kunnen beperkingen zijn, iets wat het kind tegenhoudt om zich goed te functioneren in de groep of als het kind ziek is. Wij hebben er ook voor gekozen dat er één keer in de twee maanden een dokter komt en alle kinderen behandelt. Dit houdt in dat het ook mogelijk is om bij ons de prikjes van het kind te laten doen.

 

  1. Wij bieden kinderen een hygiënische omgeving.

Uit de wijkanalyse is gebleken dat de meeste kinderen onhygiënisch naar school gaan. Hierbij kan je denken aan;  eten zonder handen te wassen/ drinken uit iemand anders zijn/haar beker enzovoorts. Hierdoor is het erg belangrijk om hygiënisch en een veilige omgeving aan de kinderen te bieden. Voorbeeld: Tijdens hun pauze (handjes wassen, na afloop weer handjes wassen), na het buiten spelen handjes wassen, na de toilet de handjes wassen enzovoorts. Wij zorgen voor persoonlijke en omgevingshygiëne. Ook zorgen wij voor schone speelgoed en omgeving waar de kinderen in het gebouw kunnen spelen. Na elke dag worden alle materialen door een extern schoonmaak bedrijf schoongemaakt.

9. Wij observeren het individuele kind.   Goed luisteren en observeren zijn de hulpmiddelen om erachter te komen wat er nou precies aan de hand is met de kinderen en daarmee aan de slag te gaan. Zo doende proberen wij de behoeftes van onze kinderen zo goed mogelijk te behartigen en erachter te komen hoe ver ze ook zijn in hun ontwikkelingsproces. Als kinderen wat minder functioneren dan wat ze eigenlijk wel moeten kunnen, helpen wij het kind door het kind te stimuleren tijdens de activiteiten. We bieden het kind hulp aan om wel tot het niveau te komen. Als het een grote achterstand is bij het kind bespreken wij dit ook met de ouders en komen we samen tot een oplossing.

 

  1. Ieder kind heeft recht op eigen inspraak. Ons kinderopvang geeft een maatschappelijke invulling in de kinderopvang door een democratische samenleving te creëren. De rechten en de meningen van kinderen worden hierbij gerespecteerd. Bij ons in de opvang komen er kinderen van 0-4 jaar. Deze kinderen zijn zich er nog niet van bewust over de rechten en de meningen die zij zelf hebben. Wat wij als kinderopvang doen aan kind participatie is dat we kinderen voorbereiden om op latere leeftijd wel bewust te zijn van rechten en van meningen over bepaalde zaken. Wij bieden de kinderen de mogelijkheid aan om zelf te kiezen bij activiteiten en het spelmateriaal. Hierdoor ontwikkelt het kind zijn persoonlijke en sociale competenties die we uit de basisdoelen kunnen ophalen.

 

  1. Wij bieden de kinderen kleine taken en verantwoordelijkheden aan zodat ze zelfstandig kunnen functioneren. Met kleine taken wordt bedoeld dat kinderen binnen de kinderopvang helpen met het opruimen van bijvoorbeeld het speelgoed waarmee ze spelen of dat de wat oudere kinderen helpen met het afruimen van de tafel. Dit versterkt het zelfbeeld van het kind (Korczak). De taken die de kinderen krijgen hebben een grote bijdrage aan de sociale en persoonlijke competenties van de kinderen. De kinderen in ons opvang doen samen de taakjes die ze krijgen en zien dat zij een onderdeel zijn van de opvang.

    12. Voor de motorische ontwikkeling komt er 1 keer per week iemand die de kinderen yoga lessen geeft. Onze kinderen zitten in een belangrijke periode voor wat betreft de motorische ontwikkeling. Om daar aan bij te dragen, doen wij één keer per week aan Yoga met de kinderen. Dit wordt door een deskundige Yoga instructeur gegeven. Kinderen mogen zelf kiezen of zij aan Yoga of aan andere sportactiviteiten willen meedoen. Er zijn heel weinig sportmogelijkheden in de buurt. De kinderen worden met de yoga lessen gestimuleerd om op latere leeftijd te blijven sporten. Wij willen met deze lessen een basis vormen voor de kinderen. Onze kinderen ontspannen en komen tot rust aan het eind van een drukke week vol spelen en leren.
    13. De kinderen krijgen de gelegenheid om te ontbijten op de kinderdagverblijf.

De kinderen krijgen in de ochtend een ontbijt aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind ontbijt in de ochtend. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag en het is voor het functioneren van het kind heel erg belangrijk om dit ook te doen. Uit onze wijkanalyse is gebleken dat kinderen weinig tot niet ontbijten als ze naar de opvang of naar school gaan. Door een goede start voor de dag te maken ontbijten we samen met de kinderen aan de ronde tafel.

 

14. Na de eetmomenten worden de kinderen van 2 tot 4 jaar gestimuleerd om hun tanden te poetsen. 

Hygiëne is voor ons erg belangrijk en wij vinden ook dat kinderen gestimuleerd moeten worden om zelfstandig te worden. Tanden poetsen na elk eetmoment is daar een voorbeeld van. Wij doen dit spelenderwijs en maken er een gezellige gelegenheid van. Uiteraard heeft het ook een positief effect op het gebit. Samen met het wassen van de handen hebben de kinderen een ritme op de dag. Dit is goed voor de persoonlijke competenties van het kind uit de vier basisdoelen. De kinderen leren zich houden aan regels en leren zichzelf te verzorgen.

 

15. Ouders worden regelmatig betrokken bij de ontwikkeling van hun kinderen. Ouders worden regelmatig betrokken bij de ontwikkeling van hun kinderen. Niet alleen hun kinderen maar ook de kinderopvang zelfs. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën. En zo hebben wij de oudercommissie, waar ouders bijeenkomen voor nieuwe ideeën. Wij vinden het belangrijk dat de zorgen van ouders een plaats krijgen in ons kinderopvang. Daarvoor hebben wij deskundigen die alle vragen omtrent het kind en ons kinderopvang beschikbaar zijn om alle vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Gesprekken voeren, Ouderavond zijn voorbeelden waar wij aandacht aan de ouders geven. Elk kind heeft zijn eigen persoonlijke mapje waarin het ontwikkeling van het kind geschreven wordt door de pedagogische  medewerkers. Hierin kan o.a. tekeningen, adviezen, aandachtspunten en nog meer beschreven voor de ouder. “Hoe dichter een opvoeder bij het kind zal staan, des te meer opmerkelijke eigenschappen zal hij in dit kind ontdekken” (J. Korczak).

Maak jouw eigen website met JouwWeb