Visie

Ons visie sluit aan bij de visie van Janusz Korczak. Hij was een kinderarts, pedagoog en een kinderboekenschrijver. Hij stichtte later een weeshuis voor kinderen. Hier heeft hij drie grondrechten opgesteld. Dit waren de: 

1. Kinderen hebben recht op de dood. 

2. Kinderen hebben recht op de dag van vandaag. 

3. Kinderen hebben het recht om te zijn wie ze zijn. 

 

Wie was Janusz Korczak ? Janusz Korczak  ( 1878 - 1942 ) was een Pools-Joodse kinderarts, kinderboekenschrijver,pedagoog en is ook de grondlegger van de kinderrechten. Hij leefde en werkte met tweehonderd kinderen in zijn weeshuis in Warchau. kinderen omging. Hij kwam op voor de rechten van kinderen. Kinderen hadden toen bij alles inspraak.

Kindbeeld : Korczak heeft grondrechten van het kind ontwikkelt die ook zijn kindbeeld weergeeft :

1.Kinderen hebben recht op de dood. “ Het leven, zegt Korczak, zit vol risico’s en gevaren. Niet zelden draagt het aangaan van risico en het trotseren van gevaar bij aan de ontwikkeling tot een zelfstandig en weerbaar mens.” ( J.Berding & W. Pols. 2014, p.100 ) Opvoeders willen vaak dat alles veilig is voor kinderen. We willen kinderen “ bewaken “ zodat zij geen gevaren tegenkomen. Soms gaan we hierin zover dat het kind weinig ruimte krijgt om zelf dingen te ontdekken.

2.Kinderen hebben recht op de dag van vandaag. Kinderen moeten kinderen kunnen zijn. Kindertijd heeft een eigen waarde die niet moet worden afgemeten naar de mate van succes in de volwassenheid. ( J.Berding & W. Pols. 2014, p.100 ).  Vaak of bijna altijd willen wij als opvoeders kinderen voorbereiden op de toekomst. Wij zeggen bijvoorbeeld : “ straks – later als je groot bent “. Korczak is van mening dat kinderen juist alleen geïnteresseerd zijn in het NU. Dus het gaat om ervaringen op dit moment en dus niet voor de toekomst.

3.Recht om te zijn wie je bent. kinderen zijn uniek, ontwikkelen op verschillende tempo, er is geen sprake van achterstand bij een kind want kinderen zijn uniek . We moeten de kinderen accepteren zoals het nu is. Dus met al zijn talenten en gebreken. Veel opvoeders zijn teleurgesteld als het kind niet aan hun verwachtingen voldoet namelijk de opvoedingsdoelen van de opvoeders. Korczak is van mening dat kinderen niet maakbaar zijn.

4.Recht op respect; ‘Een kind heeft het recht respect op te eisen voor zijn verdriet, al was het maar om het verlies van een steentje…..’ Korczak was van mening dat Je zult kinderen nooit leren kennen als je hun klachten niet serieus neemt’.

Beeld van de pedagogische relatie en de opvoeder : Korczak gaat er vanuit dat ouders en kinderen samen moeten werken. Opvoeden is niet preken tegen de kinderen en evenmin. Opvoeding is zo ervoer Korczak een zaak aan geven. Kinderen zijn zelf al actief, willen iemand zijn, willen handelen en het is een pedagogische taak die energie te begrijpen en te begeleiden.

 
Opvoedingsdoelen : Korczak heeft geen opvoedingsdoelen. Hij gaat vanuit dat kinderen uniek zijn en ze moeten zijn wie ze kunnen zijn of worden. Zoals het al gezegd werd dat kinderen niet op de toekomst voorbereid moet worden, maar dat ze voor nu mag leven.

Opvoedingsmiddelen en voorwaarden : Hij ging met kinderen in gesprek. Hij beweert dat in de dialoog, taal verwerft ieder zijn positie. ( kind en opvoeder ). Opvoeder is niet meer dan het kind en ook niet andersom. Met de voorwaarde van respect gaan wij vanuit om het kind te kunnen begeleiden.

Opvoedingsinhoud : Respect voor kinderen hebben. Met kinderen in gesprek gaan en niet tegen hen “preken”. Participatie van het kind, respect, behoeften op elkaar afstemmen. Met deze wordt bedoeld dat beide partijen ( kind en opvoeder ) aan het eind van de dag met het gevoel van voldoening kunnen voelen. Blijven zoeken wat het kind bezighoudt. 

Kenmerken visie Janusz Korczak nog op een rijtje gezet : • Rechtvaardigheid Participatie (mee-doen)Dialoog Zelfreflectie Verwondering (wat er in het kind omgaat)Vertrouwen Georganiseerde omgevingKinderrechtbank Zorgvuldig naar kinderen kijken